RTS Ervaringen

Door MindWarp op woensdag 19 maart 2008 13:05 - Reacties (13)
Categorie: Games, Views: 4.121

Vroeger,
vroeger, toen had je -ineens uit het niets- een nieuw spelgenre: de RTS. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de exacte geschiedenis niet ken, maar wie is niet dit genre ingerold met Dune2: The building of a dynasty? Toen ik het zag was ik meteen verkocht. Het leek allemaal erg moeilijk, want je moest veel dingen tegelijk in het oog houden. units bouwen, geld verdienen, verdedigen, aanvallen...

Maar de leercurve was zodanig dat je vanaf ongeveer halverwege een goede strategie had bedacht:
Een ondoordringbare muur van rocket-turrets, wat caryalls om de harvesters op en neer te transporteren en vervolgens wat rocketlaunchers en siege tanks om het karwei af te maken. recht-toe, recht-aan! En vooral dodelijk.
Warcraft 2 was ook snel uitgespeeld en vanaf dat moment kwamen er steeds meer RTS games op de markt. Een prima ontwikkeling wat mij betreft.
Ik was zoals velen vooral fan van de C&C, red alert, Starcraft en TA games.

Toch ben ik er een tijdje tussenuit geweest. Racegames, Adventuregames en Shooters boeiden mij wat meer en ook moest er ruimte gemaakt worden voor de studie, het werk en de vriendin.

Toch blijft het kriebelen... De controle over een oorlogvoering te hebben vanuit je luie stoel; het blijft een goed spelconcept. Daarom heb ik gisteren Supreme Commander maar gekocht en geÔnstalleerd. Mijn pc trekt het gelukkig net (later dit jaar komt er budget voor een nieuwe game-pc).

En wat blijkt?
Ik kan er niets meer van. Het eerste level dat ik speelde, heb ik meer dan een uur over gedaan en bij de start van het tweede level duizelde het me al bijna voor de ogen. Alles komt met hoge snelheid op je af; je maakt units niet meer per stuk, maar per 100 en als je te enthousiast bent met je leger, is het al kapot voordat je voorbij de eerste turrets van de vijand bent.
Lucht, land, water: van alle kanten dreigt het gevaar. De tegenstander komt van alle kanten tegelijk. Je kunt je niet meer verstoppen en de kans is groot dat je afgemaakt bent, voordat je precies snapt wat er mis ging. Ik ben overduidelijk te roestig geworden voor het spelen van RTS-games.

Dit alles is natuurlijk het mooiste dat je als RTS-gamer kan overkomen!! Ik ben voorlopig in ieder geval weer verslaafd!

Reacties


Door Tweakers user dreameater, woensdag 19 maart 2008 14:19

Klopt, erg leuke spelletjes :)

P.S Probeer Company of Heroes ook echt eens, echt een super spel met veel mogelijkheden!

Door Tweakers user RonaldMade, woensdag 19 maart 2008 14:37

Probeer ook eens Warhammer 40k met bijbehorende uitbreidingen. Hier in vecht je met wat kleinere aantallen, en het spel is vrij goed gebalanceerd. De graphics zijn misschien wat gedateerd, maar de speelervaring is gewoon machtig goed :P

Door Tweakers user M411007, woensdag 19 maart 2008 16:54

Supreme Commander heeft een redelijke learning curve. De single player campaign duurt inderdaad een uur of langer per missie.
Multiplayer games kunnen echter zo kort zijn als 7 minuten! Gemiddeld duurt een 1v1 ongeveer 20 minuten.

Je kunt je Supreme Commander nog uitbreiden met Forged Alliance waardoor je er een factie, 120 eenheden, nieuwe campaing en een flink aantal maps bij krijgt.

Ik heb jaren TA gespeeld en dit is toch echt een waardige opvolger van dezelfde maker. :)

Door Tweakers user M411007, woensdag 19 maart 2008 16:57

Ook een leuke en leerzame feature is de ingeboude replay viewer. Elke skirmish en multiplayer game wordt opgenomen en kan op je gemak weer afgespeeld worden op variabele snelheid.
Hierdoor leer je wat er mis ging of verbeterd kan worden. ;)

Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 19 maart 2008 17:06

Grappige blog. :) Had gedacht dat het zeurderig zou worden, van een oldtimer die nog eens probeert 'iets van vroeger' op te pakken en het dan geen zak meer aan vindt. En dan net die laatste zin om de twist aan het stukje te geven. Nice..

Door Tweakers user !GN!T!ON, donderdag 20 maart 2008 10:16

hey grappig!

ik heb niet gisteren het ultimate strategy pack gekocht bij de mediamarkt!

Company of Heroes, Supreme commander, en dawn of war + winter assault voor maar 25 euro! :D

Door Tweakers user MindWarp, donderdag 20 maart 2008 10:30

Wow, gaaf wat een reacties! Positief ook nog :) tnx!

@Terraguy: ik had natuurlijk al een hint verstopt in het feit dat de 'oldies' na een level of 6 standaard verder te spelen waren.

@!GN!T!ON: zal ook eens naar die strategy pack kijken. CoH wordt al vaker aangeraden en dawn of war moet ook wel goed zijn... Mijn versie van SC raak ik ook wel weer kwijt ;)

@M411007: 7 minuten? wtf! Doe je dan een tech1-unitrush ofzo? Hoe krijg je Łberhaupt binnen 7 minuten een leger op de been waarmee je ook nog eens je vijand gekilled hebt?

Door Tweakers user jbvo, donderdag 20 maart 2008 11:26

Haha! :D

Supreme Commander heeft inderdaad best een leercurve als je er een tijdje uit bent geweest, ik heb vroeger ook veel Total Annihilation gespeeld (nooit online helaas), daar was het altijd jammer dat je tegen het unitlimit aanliep (wat je op kon schroeven tot 1000 geloof ik!). Maar Bij Supreme Commander gaat alles zo hard en wordt alles zo groot, in het begin duizelingwekkend, maar als je het eenmaal te pakken hebt, wil je niet anders (net als bij TA destijds). :)

Door Tweakers user M.o.P., donderdag 20 maart 2008 11:55

Hier nog een oude rot, bouwjaar 1967, die games op later leeftijd heeft ontdekt. Je koopt de eerste C&C, speelt het een beetje, leuk. Later(in 2000) verkrijg je internet, beetje downloaden via PTP progjes, hey Red Alert 2. Vanaf dat moment ging het fout. Volledig verslaafd aan C&C. Alles MOET wijken daarvoor. Vervolgens komt C&C Generals, Zero Hour, helemaal plat gespeeld, skirmish en missies dan. Ben nu C&C3, Tiberium Wars aan het afronden voordat Kanes Wrath uitkomt volgende week. (Moet nog twee Scrin missies op AI Hard)

Online ervaringen? Nihil. Een vrouw en twee kinderen willen ook aandacht. Mijn mening/gevoel zegt dat je bij online play niet gestoord moet worden en dat wordt dan moeilijk. Online is denk ik leuk met bekenden. En ja, de tijd en bekenden die games spelen ontbreken me.

Ik vraag het me ook af, hoe krijg je het voor elkaar een leger in no-time? Hand oog coordinatie zal wel af nemen naarmate je ouder wordt en je moet de sneltoetsen toepassen begrijp ik. Ik heb replays bekeken en heb respect voor de spelers.

Wat ik ťcht aan kan bevelen boven C&C is CoH en CoH OF. Dat zit me een partijtje goed in elkaar. Gewoon de spelmogelijkheden binnen de game is goed over nagedacht.

Andere RTS'en? Ik heb hier nog liggen World in Conflict, paar missies gespeeld verder nog weinig mee gedaan. Supreme Commander, Act of War, BFMEII, AoE, AoM en dergelijke ooit eens verzichtig naar gekeken maar niet aan begonnen. Want ik weet waar dat in kan eindigen.

Door Tweakers user muppet99, donderdag 20 maart 2008 11:59

Ik ben nog steeds verslaafd aan de RTS... Ik ben echter van een iets jonger bouwjaar (1982). Maar voor mij blijft de C&C reeks toch de beste. Echter is het leuke spelelement toch een beetje verdwenen na de overname van westwood door EA. Red alert blijft de eeuwige leuke RTS game ;) Vind het wel leuk om even snel een skirmishgame te doen tijdens een 30 min pauze....

Door Tweakers user enterrence, donderdag 20 maart 2008 13:30

Ook ik heb Supreme Commander en ik heb daarbij ook nog de uitbreiding Forged Alliance. De kracht van dit spel zit hem in de online play, de singleplayer is erg zwak naar mijn mening.

De online community is wel een beetje klein, hoogsten 1200 mensen ofzo online op peak tijden, maar er is altijd wel een match om te spelen, in ieder geval een automatch.

Ook is de support van Gas Powered Games achteruit gegaan, er zijn grote problemen met het spel, maar GPG heeft mensen van SupCom en FA afgehaald lijkt het, want er is drie maanden gewacht op een patch om een paar problemen op te lossen, maar de patch die is uitgekomen blijkt weinig verandering te brengen. Een oorzaak van dit probleem is dat THQ, de uitgever van SupCom, een tergend vertragende Q&A heeft, waardoor patches pas laat uitkomen.

Het spel heeft overigens nog wel potentie om te verbeteren, GPG ziet het als een '10 year business', ze zijn dus van plan, net zoals bij TA is gebeurd dit spel nog een lange tijd te supporten, hopelijk kunnen ze de problemen die er nu zijn binnen een korte tijd oplossen om zo een groter publiek aan te trekken.

Ook een grote tegenvaller voor veel mensen zijn de systeemeisen, hopelijk zullen ze ook de performance nog gaan verbeteren, en anders zal de hardware het spel vanzelf wel inhalen, de vraag is of mensen het dan nog zullen spelen. Laten we hopen van wel.

Door Tweakers user M411007, vrijdag 21 maart 2008 16:04

Hier staan redelijk wat replays, ook snelle korte games: http://www.gamereplays.or...e/replays.php?game=44&

Je kunt in 7 minuten winnen als je vijand niet is voorbereid op een ghetto gunship (transport met light bots) aanval of T1 gunships die zijn engineers slopen.
Vervolgens maak je het af met T1 land en je commander. :)

Forged Alliance speelt sneller dan Supreme Commander en heeft nog meer actie.

Leuk artikel trouwens.

Valt me op dat bij grote LAN's de hoeveelheid RTS altijd tegenvalt. FPS zijn laagdrempeliger en dus populairder. :(

Door Tweakers user Ruudjah, vrijdag 21 maart 2008 22:56

5 jaar geleden had ik nog een quad game setup in mijn kamer om vanaf de bank met zn vieren te spelen. We speelden dan vooral Warcraft II, C&C, Red Alert en Red Alert 2. Ik heb nog nooit zoveel waarde voor mijn aangeschafte games gehad. Ik speel ze nog wel eens af en toe. Over een tijd maar eens een quad Red Alert 3 setup aanschaffen als de hardware prjzen ervoor een beetje redelijk zijn.

Met z'n vieren IRL gamen kan nooit tegen internetgaming op qua fun.

Reageren is niet meer mogelijk